Cartoful Mov este un produs care a crescut natural in zona lacului Tititaca (Peru) la o altitudine de peste 3000 metri. Se spune ca vechii azteci o denumeau leguma zeilor.

In anul 2007 am reusit sa facem o vizita care avea ca scop posibilitatea de a aduce in Romania leguma minune. Am reusit sa facem rost de cateva kg din 4 soiuri. Abia din acest moment a inceput o lupta continua cu aclimatizarea cartofului mov la solul dar mai ales la vremea din tara noastra. Din pacate doar 2 soiuri din 4 s-au aclimatizat si a durat nu mai putin de 6 ani.
Incepand cu anul 2014 am luat decizia sa vindem pe langa cartoful de consum si samanta la agricultorii romani. Astfel consumatorii romani au acum posibilitatea de a consuma o leguma cu foarte multe beneficii pentru sanatate.

Cartoful Mov contine antocianine, antioxidanti puternici care dau culoarea caracteristica afinelor, murelor si nu numai. Cercetatori au demonstrat ca acest tip de antioxidanti protejeaza celulele si previn cancerul, fara ca acestea sa fie singurele beneficii. Un studiu realizat in USA, in randul participantilor supraponderali ce sufereau de hipertensiune arteriala si care au consumat 5-6 cartofi mov de doua ori pe zi timp de o luna, arata ca tensiuniea arteriala a fost redusa cu o medie de 4%. Acesti antioxidanti intaresc, de asemenea, sistemul imunitar si poate ajuta la prevenirea anumitor boli de inima.

Cartofi mov pot fi prajiti sau fierti. Preparatele culinare cu cartofi mov au un gust delicios, nu numai culoare! Puteti studia si incerca retetele noastre postate aici: Retete