Beneficii

Despre cartoful mov

Specia de cartof mov pe care o cultivăm se numește PERUVIAN   FINGERLING   POTATO. Aceștia sunt caracterizați printr-o culoare violet intens, atât la exterior, cât și la interior. Își păstrează acestă culoare intensă chiar și după gătire, aducând un plus de culoare oricărei farfurii.

Cartofii mov PERUVIAN   FINGERLING   POTATO sunt originari din Peru, unde se cultivă de mai mult de 6000 de ani. Se regăsesc, deci frecvent în meniurile din America de Sud, dar devin din ce in ce mai căutați de restaurante din întreaga lume. Culoarea lor atât de intensă și atrăgătoare îi face din ce în ce mai populari, dar și faptul că au fost desemnați una dintre cele mai sănătoase legume din lume.

Cartofii mov sunt bogați în fibre și proteine, dar au un conținut relativ scăzut de calorii. Sunt o sursă foarte bună de vitamina C, potasiu, calciu și fier, precum și vitaminele B. Cel mai important este totuși conținutul de antioxidanți – de 4 ori mai mare decât al cartofului normal. Și asta datorită concentrației mare de autocianine.

Printre beneficiile consumului de cartofi mov se numără abilitatea lor de a preveni cheagurile de sânge, de a îmbunătăți digestia și a facilita pierderea în greutate.

Potasiul conținut în mod natural de toate tipurile de cartof este susținut de concentrația mare de antioxidanți din cartoful mov. Astfel, cartoful mov poate regla presiunea arterială și preveni afecțiunile inimii.

Datorită antioxidanților puternici, cartofii mov sprijină sistemul imunitar și protejează celulele impotriva radicalilor liberi.

Cartofii mov sunt de asemenea plini de fitonutrienți – componente organice din plante, considerate foarte benefice pentru sănătatea noastră. Fitonutrienții din cartofi includ carotenoide, flavonoide și acid cafeic. Vitamina C din cartofi acționează ca un antioxidant.

Cum poate fi consumat

Cartoful mov este foarte versatil, îl puteți savura copt, prăjit, fiert sau piure. Sau puteți prepara niște gnocchi sau clătite americane de senzație.

Combinația carne – cartof este una uzuală în bucătăria autohtonă. Dar nutrițional vorbind, nu este cea mai fericită asociere, pentru că poate îngreuna digestia și absorbția nutrienților. Aici este perfect cartoful mov. Datorită conținutului scăzut de amidon, poate fi asociat cărnii sau altor proteine.

Pentru că nu conține grăsimi, vă puteți bucura de el chiar și în curele de slăbire. Îl puteți găti rapid la cuptor, cu ierburi aromatice, lângă un sos de avocado sau iaurt.

Este important să îl introduceți și în alimentația copiilor, fiind plin de vitamine și minerale. Conținutul mare de fibre îl face ușor de digerat. Iar culoarea violet intensă și gustul ușor dulceag îl fac foarte ușor de acceptat, chiar și de cei mai mofturoși dintre cei mici.

cartofii-mov

INSTITUTUL NAȚIONAL AL SĂNĂTĂȚII a declarat că aceste substanțe pot preveni sau întârzia anumite tipuri de deteriorare a celulelor și pot de asemenea ajuta în procesul de digestie, sănătatea inimii, presiunea arterială și în prevenirea cancerului.

 DOCUMENTE DE ANALIZĂ

  • Buletin de Analiză eliberat în anul 2019
  • Raportul de Analiză eliberat în anul 2019 privind cantitatea de antocianină care se regăsește în cartofii noștri mov – efectuat de un Grup Mondial de Laboratoare din vestul Europei.